(versie april 2024)

Artikel 1                    Algemeen

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op –en maken onlosmakelijk deel uit van– iedere aanbieding, offerte en overeenkomst die betrekking heeft op door Los van Vast te Hendrik Ido Ambacht, verder te noemen ‘LOS’.

Deze Algemene Voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met LOS, voor de uitvoering waarbij derden dienen te worden betrokken.

In deze algemene voorwaarden wordt met ‘Opdrachtgever’ bedoeld: iedere (rechts)persoon die deze algemene voorwaarden heeft aanvaard en opdracht heeft gegeven tot het verrichten van de dienst c.q. werkzaamheden, in welke vorm dan ook.

Van deze voorwaarden kan slechts worden afgeweken indien partijen dat uitdrukkelijk en schriftelijk zijn overeengekomen.

Identiteit van de ondernemer

Los van Vast

Ridderstraat 6

2981 HA Ridderkerk

Telefoonnummer: 0615055423

E-mailadres: info@losvanvast.nl

KvK-nummer: 72920041

BTW-nummer: : NL 001644170.B87

Bankrekeningnummer: NL97 KNAB 0511 6016 70

Artikel 2                    Offertes

Offertes worden schriftelijk en/of elektronisch gedaan, tenzij spoedeisende omstandigheden dit onmogelijk maken. Alle offertes van LOS zijn vrijblijvend en zijn geldig tot 3 maanden na uitgifte.

Tussen LOS en Opdrachtgever komt een overeenkomst tot stand, indien Opdrachtgever de offerte heeft ondertekend en LOS de ondertekende offerte retour heeft ontvangen.

Artikel 3                    Uitvoering van de overeenkomst

LOS zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoeren.

Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft LOS het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden.

Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan LOS aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan LOS worden verstrekt, juist en volledig zijn.

Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan LOS worden verstrekt, dan heeft LOS het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten aan Opdrachtgever in rekening te brengen.

LOS is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat LOS is uitgegaan van door Opdrachtgever of derden verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens of informatie.

Indien schriftelijk tussen partijen is overeengekomen dat de overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd, is LOS gerechtigd de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren opschorten totdat Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgegane fase schriftelijk heeft goedgekeurd.

Artikel 4                    Vergoeding

Partijen kunnen bij het tot stand komen van de overeenkomst een vast honorarium overeenkomen. Het vaste honorarium is exclusief BTW, reis- verblijfkosten en overige additionele (on)kosten.

Indien geen vast honorarium wordt overeengekomen, zal het honorarium worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren, geldend voor de periode waarin de werkzaamheden worden verricht.

Artikel 5                    Wijziging van de overeenkomst

Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de overeenkomst te wijzigen of aan te vullen, stelt LOS de Opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte. Partijen zullen dan tijdig en in onderling overleg overgaan tot aanpassing van de overeenkomst. Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. LOS zal de Opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.

Indien de wijziging van of aanvulling op de overeenkomst financiële, kwantitatieve en/of kwalitatieve gevolgen zal hebben, licht LOS de Opdrachtgever hierover van tevoren in. Indien een vast honorarium, prijs en/of tarief is overeengekomen, zal LOS daarbij aangeven in hoeverre de wijziging of aanvulling van de overeenkomst van invloed is op de prijs. Hierbij zal LOS proberen, voor zover mogelijk, vooraf een prijsopgave te doen. 

LOS zal geen meerkosten in rekening kunnen brengen indien de wijziging of aanvulling het gevolg is van omstandigheden die aan LOS worden toegerekend. 

Wijzigingen in de oorspronkelijk gesloten overeenkomst tussen de Opdrachtgever en LOS zijn pas geldig vanaf het moment dat deze wijzigingen middels een aanvullende of gewijzigde overeenkomst schriftelijk zijn aanvaard door beide partijen. 

Artikel 6                    Geheimhouding

Zowel LOS als Opdrachtgever is verplicht om gedurende de looptijd en na beëindiging van de overeenkomst geheimhouding te betrachten over alle feiten en bijzonderheden betreffende de onderneming waarvan hij of zij weet of redelijkerwijze kan vermoeden dat deze vertrouwelijk zijn. Deze geheimhoudingsplicht omvat tevens alle gegevens van de werknemers, cliënten, Opdrachtgevers en andere relaties waarvan uit hoofde van de opdracht kennis is genomen. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen.

De gegevens en informatie die de Opdrachtgever aan LOS verstrekt en LOS verzamelt, zal LOS zorgvuldig en vertrouwelijk bewaren. LOS mag de persoonsgegevens van de Opdrachtgever uitsluitend en alleen gebruiken in het kader van de uitvoering van zijn leveringsplicht of het afhandelen van een klacht. 

Het is LOS niet toegestaan om de persoonsgegevens van de Opdrachtgever uit te lenen, te verhuren, te verkopen of op een of andere wijze openbaar te maken. Indien op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak LOS gehouden is vertrouwelijke informatie aan derden te verstrekken en LOS zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is LOS niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling. 

Artikel 7                    Intellectuele eigendomsrechten

Alle intellectuele eigendomsrechten die (zijn) ontstaan inzake de overeenkomst tussen Opdrachtgever en LOS, berusten uitsluitend bij LOS.

Alle door LOS verstrekte stukken, zoals presentaties, rapporten en adviezen, zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door Opdrachtgever en mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van LOS worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt, of ter kennis van derden worden gebracht.

LOS heeft het recht de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover daarbij geen vertrouwelijke informatie over Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.

Artikel 8                    Ontbinding van de overeenkomst

Partijen kunnen te allen tijde met wederzijds goedvinden de overeenkomst beëindigen, tenzij anders bepaald in de overeenkomst. Er is geen sprake van een opzegtermijn.

In geval van beëindiging van de overeenkomst, zijn de vorderingen van LOS op Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar.

LOS is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden, indien:

  • Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;
  • indien beslag wordt gelegd op het vermogen van Opdrachtgever, dan wel aan Opdrachtgever surseance van betaling wordt verstrekt, dan wel failliet wordt verklaard; 
  • door de vertraging aan de zijde van de Opdrachtgever niet langer van LOS kan worden gevergd dat hij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen;  
  • omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of dat ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van LOS kan worden gevergd.

Indien LOS tot opschorting of ontbinding overgaat, is zij op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten.

Ontbinding geschiedt door middel van schriftelijke kennisgeving zonder rechterlijke tussenkomst. Indien de Overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van LOS op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. 

Artikel 9                    Reclame

Opdrachtgever is gehouden het geleverde te (doen) onderzoeken, onmiddellijk op het moment dat de zaken hem ter beschikking worden gesteld respectievelijk de desbetreffende werkzaamheden zijn uitgevoerd. Daarbij behoort Opdrachtgever te onderzoeken of kwaliteit en/of kwantiteit van het geleverde overeenstemt met hetgeen is overeengekomen en voldoet aan de eisen die partijen dienaangaande zijn overeengekomen. Eventuele gebreken dienen binnen zeven dagen na levering schriftelijk aan LOS te worden gemeld. 

Indien Opdrachtgever tijdig reclameert, schort dit zijn betalingsverplichting niet op.

Bij niet tijdige reclamering komt het vorderingsrecht van Opdrachtgever te vervallen.

Indien vaststaat dat een zaak gebrekkig is en dienaangaande tijdig is gereclameerd, dan zal LOS binnen redelijke termijn na schriftelijke kennisgeving ter zake van het gebrek door Opdrachtgever, zorgdragen voor herstel daarvan dan wel vervangende vergoeding daarvoor aan Opdrachtgever voldoen.

Indien komt vast te staan dat een klacht ongegrond is, dan komen de kosten daardoor ontstaan, daaronder begrepen de onderzoekskosten, aan de zijde van LOS, integraal voor rekening van Opdrachtgever.

De verjaringstermijn van alle vorderingen van Opdrachtgever (na het moment waarop deze hiermee bekend werd of redelijkerwijze had kunnen zijn) bedraagt één jaar.   

Artikel 10                  Betalingsvoorwaarden

Facturen dienen binnen 30 dagen na factuurdatum te zijn voldaan, tenzij schriftelijk anders tussen partijen is overeengekomen.

Betalingen dienen te geschieden door overmaking op de bankrekening vermeld op de factuur. 

Ingeval na het verstrijken van een bij schriftelijke aanmaning gestelde nadere betalingstermijn nog geen betaling ontvangen is, is de Opdrachtgever een boete verschuldigd gelijk aan 10% van de door de Opdrachtgever aan LOS verschuldigde hoofdsom inclusief BTW, ongeacht of LOS buitengerechtelijke incassokosten heeft moeten maken en onverminderd het recht van LOS om schadevergoeding te vorderen.

Artikel 11                  Aansprakelijkheid

LOS is slechts aansprakelijk voor directe schade, indien deze schade te wijten is aan opzet of grove schuld.

LOS is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, gevolgschade of bedrijfsschade.

De aansprakelijkheid van LOS is in ieder geval beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval door de verzekeraar van LOS wordt uitgekeerd, vermeerderd met het eigen risico.

Opdrachtgever vrijwaart LOS voor aanspraken van derden voortvloeiende uit de overeenkomst, uit welke hoofde dan ook.

Artikel 12                  Wijziging Algemene Voorwaarden

LOS heeft het recht om deze algemene voorwaarden eenzijdig te wijzigen. Wijzigingen zullen ook gelden ten aanzien van reeds afgesloten overeenkomsten. LOS zal de Opdrachtgever per e-mail op de hoogte stellen van de wijzigingen. De wijzigingen van de Algemene Voorwaarden zullen na dertig dagen nadat de Opdrachtgever op de hoogte is gesteld van de wijzigingen van kracht zijn. Indien de Opdrachtgever niet akkoord gaat met de aangekondigde wijzigingen, heeft de Opdrachtgever het recht om de overeenkomst te ontbinden.

Artikel 13                  Toepasselijk recht en bevoegde rechter

Op alle rechtsverhoudingen tussen LOS en Opdrachtgever is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing.